Εκπομπή “Νοιάσου για την υγεία σου” | Συνέντευξη

noiasou gia tin ygeia sou

Εκπομπή “Νοιάσου για την υγεία σου” | Συνέντευξη

Συνέντευξη στην εκπομπή “Νοιάσου  για την υγεία σου” της εκλεκτής δημοσιογράφου κ. Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο Web Star TV με θέμα “ Άσκηση σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις. Συνταγογράφηση/δυνατότητες/κίνδυνοι”

Παρακολουθήστε την εκπομπή “Νοιάσου Για Την Υγεία Σου Με Την Κατερίνα Παπακωστοπούλου | StarX” και την ομιλία του Γιατρού, σε αυτό την σύνδεσμο.

Η άσκηση είναι φάρμακο. Ισχυρά  επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση κατέχει σημαντικό ρόλο ως θεραπευτικό μέσο σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, ακόμα και για περιπτώσεις όπου μέχρι πρόσφατα απαγορευόταν οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.  Η  θεραπευτική άσκηση αποτελεί ισχυρό  εργαλείο  δευτερογενούς πρόληψης που παρέχεται σε ασθενείς μετά  από έμφραγμα μυοκαρδίου, επεμβάσεις επαναγγείωσης (διαδερμική αγγειοπλαστική, χειρουργηθείσα  στεφανιαία νόσος, αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας), καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθειες,  ή ακόμα και μεταμόσχευση καρδιάς. Ως φάρμακο η άσκηση υπόκειται και αυτή στους βασικούς κανόνες συνταγογράφησης. Έτσι, το προτεινόμενο σχήμα οφείλει να συνεκτιμά το είδος και τη σοβαρότητα πάθησης, καθώς και τα ιδιαίτερα ατομικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία,  προηγούμενη ασκησιακή εμπειρία και άλλα) των ασθενών, γεγονός που προϋποθέτει ανάλογη σχετική εκπαίδευση, αλλά και θετική προδιάθεση των εμπλεκόμενων ιατρών. Προγράμματα  βασισμένα  στη φυσική άσκηση έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την λειτουργική ικανότητα, την ποιότητα  ζωής και, σε κάποιο βαθμό, ακόμα και τη θνητότητα σε ασθενείς με διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.