ΗΜΕΡΙΔΑ: ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ, ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΕΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ.

Πολλές πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι τα προγράμματα φυσικής άσκησης που λαμβάνουν υπόψιν τους αυτές τις ιδιαιτερότητες συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση των τραυματισμών, στην αποφυγή διατροφικών διαταραχών, στη μείωση των ποσοστών εγκατάλειψης της συμμετοχής σε αθλητικά προγράμματα, καθώς και στη σημαντική ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των κοριτσιών/γυναικών και της αποδοχής της σωματικής τους εικόνας.

Παράλληλα, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα διερευνηθούν τα εμπόδια που καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση των γυναικών στον αθλητισμό σε σχέση με τους άντρες. Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερους φραγμούς τόσο στην ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό όσο και στη συμμετοχή τους στην προπονητική και στην αθλητική διοίκηση.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος – Sports Excellence
Υπό την επιστημονική επίβλεψη: Α’ Ορθοπαιδική Κλινική ΕΚΠΑ

Σάββατο 09/03 | 10.00 – 14.00 | Ελεύθερη είσοδος | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ


 

 
Στο πλαίσιο εορτασμού της ημέρας της γυναίκας το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας –Sports Excellence της Α΄Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: Γυναίκα και Αθλητισμός.

Η είσοδος στην ημερίδα ήταν ελεύθερη για το κοινό χάρη στην αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τον εναρκτήριο λόγο εκφώνησε η κυρία Αργειτάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών της ΕΟΕ. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που αφορούσε την Αθλητιατρική Υποστήριξη στη γυναίκα αθλήτρια παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα:

Γυναίκα αθλήτρια και καρδιακή λειτουργία από τον κ. Σταυρουλάκη
Πρόληψη και αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων στη γυναίκα αθλήτρια από τον κ. Παπαγιάννη
Οξειδωτικό στρες και γυναίκα αθλήτρια από τον κ. Χαλβατσιώτη
Άσκηση και καρκίνος από τον κ. Φιλίππου
Γυναικολογικά προβλήματα στην αθλήτρια από τον κ. Μπομπότη
Στο δεύτερο μέρος που αφορούσε τη συμβολή των επιστημών στο περιβάλλον της υγιούς ανάπτυξης των αθλητριών στην παιδική και εφηβική ηλικία αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:

Φυσιολογία της έφηβης αθλήτριας από την κα Μαριδάκη
Ψυχολογία της έφηβης αθλήτριας από την κα Ψυχουντάκη
Διατροφικές ανάγκες της έφηβης αθλήτριας από τον κ. Αρναούτη
Το τρίτο μέρος ξεκίνησε με την καθηλωτική ομιλία του κ. Πετρόπουλου σχρτικά με τα κοινωνικά και ιατρικά στερεότυπα για τις γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα και συνεχίστηκε με στρογγυλή τράπεζα με θέμα: Ενισχύοντας την ισότιμη συμμετοχή και τον ηγετικό ρόλο των γυναικών στον αθλητισμό. Οι Ολυμπιονίκες και Πρωταθλήτριες κα Λυμπερτά, κα Λουφάκη, κα Μπισκιτζή και κα Μιλλούση συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και μοιράστηκαν με το κοινό τις πολύτιμες εμπειρίες τους.

πηγή